Thai- suppe i to varianter

 

I Thailand er der ikke nogen fast rækkefølge i måltidets sammensætning. Mange retter kommer på bordet på en gang, og så tager man lidt af det og lidt af det. Som regel vil ris udgøre en selvstændig ret, og suppe spiser man, når det passer ind i ens rytme.

Der er ingen særlige regler –

men skulle der være en, så er det, at man helst skal være mange, der spiser sammen. At spise alene betragtes som noget yderst ulykkeligt. Der var måske noget at lære i visse travle danske hjem med mikroovn.

Suppen her kan tilberedes med kylling eller skaldyr, og den tager ikke særlig lang tid at gøre klar.

  • 3/4 liter hønsebouillon

  • 4 fed hvidløg i tynde skiver

  • 250 g kyllingebryst eller skaldyr (for eksempel store rejer)

  • 3 spsk. sojasauce

  • 4 spsk. fiskesauce

  • Lidt kværnet sort peber

  • 100 g grofthakket salat (for eksempel romaine)

  • Det grønne af to forårsløg.

  • Friske korianderblade

Kog bouillonen sammen med hvidløget i fem minutter, tilsæt kylling eller skaldyr sammen med sojasauce, fiskesauce, peber og salat og lad det koge

med, indtil kødet er mørt. Server straks sammen med blade af koriander og små stykker af forårsløg. Man kan også tilsætte lidt hvidløg, der er hakket og

gyldnet i olie - pas på det ikke branker.

 

Svinekød med svampe

 

  • 8-10 tørrede svampe (gerne fra Asien)

  • Lidt olie

  • 4-5 fed finthakket hvidløg

  • (de kan også knuses i en morter)

  • 1-2 spsk. friskrevet ingefær

  • 1 hakket lille rød chili

  • 200 g svinemørbrad i tynde strimler

  • 200 g ægnudler

  • 3 spsk. fiskesauce

  • 2 spsk. lime saft (eller citron, hvis man ikke kan få lime)

  • 2 spsk. (rør)sukker

 

Blød svampene op i lunkent vand, indtil de svulmer op til maksimal størrelse

(det tager normalt en halv times tid).

Lad dem dryppe af og skær dem i mindre stykker - nogenlunde på størrelse med en femkrone.

Dyp nudlerne i kogende van4, så de løsner sig. Lad også dem dryppe af.

Rist hvidløg, ingefær og chili i meget hed olie i meget kort tid, kom kødet ved, rør rundt og steg videre i et minuts tid.

Tilsæt svampene og nudlerne og rør godt rundt. Kom fiskesauce, limesaft og sukker ved og fortsæt med at røre, til alt er godt blandet. Læg låg på og lad det hele dampe i et halvt minut og server.

Pynt eventuelt med chili i tynde skiver - husk at fjerne frøene

NB: Vin er ikke særlig udbredt i Thailand; hvor man foretrækker at drikke lokalt produceret øl som for eksempel Singha. Dansk pilsner går sagtens. .

 

Grøn Paw Paw og jordnøddesalat

 

4-6 couverter

50 g tørrede rejer

100 g grønne bønner

0,6 dl. limesaft

2 tsk. farin

80 g hakkede usaltede jordnødder

 

1 lille iceberg

½ mellemstor paw paw

2 spsk. fiskesauce

1-2 hakkede røde chili + 1 ekstra til pynt

 

Hak de tørrede rejer - blancher bønnerne ca. 2 minutter - kom dem i isvand og tør dem - snit salaten og anret den på et serveringsfad - hæld rejer, bønner og den revne paw paw hen over.

Bland limesaft, fiskesauce, sukker og chili og hæld dressingen over salaten - drys jordnødder og den ekstra chili over salaten.

 

Grøn Paw Paw kan være meget klæbrig og svær at vaske af,

hæld derfor olie på hænderne eller tag handsker på.           

 

Fiskefrikadeller på Thailandsk facon

 

Ø     500 g fiskefilet, for eksempel hellefisk eller lignende fast, hvid fisk

Ø     3 spsk. rismel (eller maizena)

Ø     1 spsk. fiskesauce

Ø     1 æg

Ø     1 håndfuld friske korianderblade

Ø     3 tsk rød karrypasta (eller en enkelt, hvis man ikke er til det meget hotte)

Ø     1 tsk hakket rød chili

Ø     100 g fintsnittede små grønne bønner (haricots verts), helst friske

Ø     2 finthakkede forårs løg

Ø     Olie til stegning

 

NB: I thaikøkkenet anvendes ikke olivenolie, men andre vegetabilske olier.

Brug for eksempel majsolie, rapsolie, vindruekerneolie og lignende olier.

Alt undtagen bønner og forårsløg blendes i en køkkenmaskine.

Hæld massen ud i en skål og bland den med de finthakkede grøntsager.

Form farsen til flade bøffer, som steges gyldne og sprøde i olie en tre-fire minutter på hver side afhængig af tykkelse.

Server med en god sur - sød sauce.