Karrysuppe til en kold dag

 

Et løg for hver person skæres ud i fine skiver og gøres klare i en gryde med smør og en klat olie. Så tilsætter De et par laurbærblade, som De smuldrer, og så meget timian som De kan have mellem et par fingre Og det rører De så lidt i under rolige ild - omstændigheder. Så drysser De to spiseskefulde karry ned i gryden og skruer op for varmen og rører rundt, så det ikke brænder på. Når De har gjort det en tre minutters tid, så er al aromaen fra karryen trængt ud i fedtstoffet, og det er også meningen.

Så skræller De to rigtig sure æbler, De kan også lade være med at skrælle dem, bare De skærer dem ud i småstykker og kommer dem ned i gryden til det øvrige.

Sundheds apostlene siger, der er så mange vitaminer i æbleskræller, så lad dem bare få. Deres vilje. Så blander De et par minutter til. Så tager vi et par spiseskefulde mel og rører rundt.

Derpå hælder De et par liter suppe på, den behøver ikke at være nogen fornem kvalitet. Så koger De den langsomt uden låg en halv times tid. Så sier De suppen og kommer lidt fløde på. Og så kommer vi til garnituren. For selvfølgelig skal sådan en suppe være et måltid i sig selv. Løse ris i suppen synes jeg næsten er en selvfølge. Et drys af fint ristet bacon på toppen i sidste øjeblik er heller ikke dumt. Er der overskud på husholdningsregnskabet, vil et par håndfulde Nordsørejer ikke være det værste. Eventuelt kan De skære rå torskefileter eller rødspætter ud i mindre stykker og lade dem pochere direkte i suppen inden serveringen.

 

Tournedos Rossini

 

Personer: 4

Forarbejde: 5 minutter

Tilberedning: 15 minutter

 

4 tournedos (ca. 100 g hver)

4 spsk. smør/olie

salt & peber

4 skiver franskbrød

50 g gåseleverpostej (fra dåse)

1 trøffel (fra dåse)

4 spsk. madeira

Desuden: persille

 

Tryk mørbradskiverne ud med hånden, så de får en pæn rund facon.

Brun kødet i fedtstoffet på begge sider og steg det derefter 2-3 minutter på hver side ved lavere varme. Drys med salt og peber. Hold bøfferne varme.

Skær franskbrødet til i facon som kødet og rist det.

Anbring en tournedos på hver skive franskbrød, som anrettes på et fad.

Gåseleverpostejen og den afdryppede trøffel skæres hver i 4 skiver, der lægges oven på kødet; trøflen øverst. .

Panden koges af med madeiraen, det hældes over de 4 tournedos.

Pynt med små persilleduske.

Tilbehør: kogt blegselleri, evt. kartoffel kroketter.

 

Pommes Lyonaise

 

3 dele kogte kartofler

1 del løg

Skæres i skiver og sauteres hver for sig, let gyldne i smør.

Blandes og krydres med salt & peber.

Drysses med hakket persille

 

 

 

 

Roulade med frugt

Arbejdstid: 25 min.

Bagetid: 8 min. Fryse egnet (8 personer)

 

3æg

80 g sukker

90 g hvedemel

1 tsk bagepulver Fyld:

75 g grønne vindruer

2-3 kiwifrugter 250 g jordbær

1 dl Cheasy fraiche

 

Tænd ovnen på 225 grader.

Pisk æg og sukker meget luftigt.

Sigt mel og bagepulver sammen og vend det forsigtigt i æggemassen.

Bred dejen ud på en bageplade med bagepapir og sæt den i den nederste del af ovnen 8-10 min., til den er gylden og gennembagt.

Vend kagen ud på et stykke sukkerdrysset papir, læg bagepladen over og lad kagen køle af.

Halver druerne og udsten dem. Skær skrællen af kiwifrugten og skær den i skiver. Skyl jordbærrene og skær dem i kvarte. Bland frugten med Cheasy fraiche.

Træk bagepapiret af kagen og bred frugten ud over. Rul den sammen til en roulade, pak den ind i bagepapiret og læg den med samlingen nedad.

Del rouladen i otte stykker inden servering.

 

 

 

Pærer med varm chokoladesovs

 

Arbejdstid: 10 min. Ikke fryse egnet (5 personer)

1 dåse pærer (i egen saft, 400 g)

1 spsk. sukker

1 spsk. kakao

1 spsk. majsstivelse

3 dl letmælk

Rør sukker, kakao og majsstivelse ude i den kolde mælk og giv det et opkog under omrøring, lad pærerne dryppe af og anret dem på et fad. Hæld den varme chokoladesovs over pærerne, drys med en smule kakao og server straks. Variation: Desserten kan også serveres afkølet.