22 november 2005
Italiensk aften
Antipasti er de små ekstra retter før de tre traditionelle retter i et Italiensk måltid.
Primo – secondo & dolce.
Og ordet betyder simpelthen ”før måltidet”
Det kan være alt fra en miniatureportion af noget kendt til selvstændige raffinerede frembringelser.
Forretten består som regel af pasta eller let suppe.
Hovedretten er kød eller fisk med tilbehør og desserten kan være kage. isbudding eller frugt (frisk) og frugtsalat.
Dette treleddede mønster overholdes af ni ud af ti italienere - hvis de ellers har tid!
Skemaet er ikke fastere end at folk rask væk udelader eller reducerer det ene eller andet led hvis det passer bedre til deres pågældende humør eller helbred eller til klimaet. I nogle regioner er der tradition for at indskyde en lille fjerde ret før forretten.
Eftersom et måltid hedder PASTO hedder før -forretten ANTIPASTO (ender på 'o') og i flertal ANTIPASTI.
Det betyder hverken ”før – pastaen” eller ”imod – pastaen” men ”FØR MÅLTIDET”.
Antipasti kan være alt fra miniatureportioner af en hovedret til helt selvstændige retter.
En traditionel løsning er et fad med forskellig pølse og skinke suppleret med oliven og ost i tern.
antik romersk æggekage med tun, efter sigende en af Ciceros yndlingsretter |
|
(klip)fiskekrebinetter - traditionel jødisk ret |
|
sursøde grønsager fra Palermo |
|
Pavens (d. Xll) Fettucine, tidligere kardinal Pacelli |
|
A´ la skuespiller JOHN PRICE |
|
Ris & osteboller |
|
Ferskner ml flødeskum |
|
Flutes med Himmelblå og karry |