Rijstaffel

Sådan koges ris:

Natur ris (brune ris) skal koges 45 - 50 min.

Polerede ris skal koges ca.20 min.

Parboiled ris skal koges ca.10 min.

 

Kogning af ris til 8 personer:

1 liter vand

6dl ris

1 tik salt..

Kog risen efter brugsanvisningen på emballagen.

 

Kødret med svampe og bønnespirer.

Der er brugt blandede tørrede svampe retten, men man kan også bruge friske markchampignoner, østershat eller andre.

 

1 kg skært flæske- eller oksekød.

2 mellemstore løg.

2 fed hvidløg

0,75 dl olie.

1 tsk. Sambal Oelek.

3 spsk. Indonesisk soja.

3 dl. Bouillon.

1 rød peberfrugt.

200 g. friske bønnespirer.

Storbladet persille eller friske korianderblade.

Salt.

 

Skær kødet i tynde strimler og hak de pillede løg. Svits kød, løg og de pillede delte hvidløgsfed i olien, i en dyb pande eller gryde. Tilsæt sambal Oelek, soja og bouillon. Smag til med salt og kog under låg i et kvarter.

Bland peberfrugtterningerne i sammen med bønnespirerne.

Smag retten til og server med den friske persille eller korianderblade.

 

Majskarbonader.

Sprøde og mildt smagende majskarbonader er fint mellem alle de stærke retter.

 

1/2 kg majskorn(frosne, let optøede)

grønne blade fra 2-3 blegselleristilke.

1 knust hvidløgsfed

1 mellemstort finthakket løg

2 æg

4-5 spsk. mel

1 tsk. salt og 1 tsk. kværnet peber

olie til stegning.

 

Bland majskornene med det knuste hvidløgsfed og hakkede blegselleriblade og hakkede løg.

Pisk æggene sammen og bland det i sammen med mel.  

Krydr med salt og peber.

Lad olien blive varm på en pande. Form til karbonader med en spiseske og sæt dem i varm olie på panden. Lad dem stege gyldne og sprøde. Karbonaderne smager bedst, mens de endnu er lune.

 

 

Chiligulerødder

1/2 kg gulerødder

1 grøn chilipeber

1/2 dl olie

1 mellemstort finthakket løg

1 fed hvidløg

2 spsk. indonesisk soja

5 - 6 spsk. vand eller bouillon

 

Skræl eller skrab gulerødderne og skær dem i tændstiktynde stave.

Befri den grønne chili for kerner (pas på øjnene, de er meget stærke).

Hak den meget fint. Svits det hakkede løg klart i olien i en gryde og tilsæt chili og knust hvidløgsfed.

Kom gulerødderne i og lad det snurre sammen ganske kort. Hæld soja og vand (bouillon) i og kog få minutter, gulerødderne skal stadig være let sprøde.

 

Tomatkrydrede bønner.

De grønne bønner serveres kogte og kolde med den velkrydrede tomatdressing over.

 

1/2 kg kogte, kolde bønner

Tomatdressing:

1 mellemstort finthakket. Løg

'1 fed hvidløg

2 tsk. finthakket rød chili

1/2 dl olie

3 flåede, finthakkede tomater (gerne fra dåse)

1-2 spsk. konc. tomatpure

1/2 dl vand

salt & peber

 

Anret bønnerne på fadet. Bland finthakket løg, knust hvidløgsfed og finthakket chili. Rist det kort i olien i en gryde. Tilsæt tomater, pure og vand.

Lad det snurre kort ved god varme. Smag tit med salt og peber og hæld det over bønnerne.

 

 

Oksekødsfrikadeller.

Farsen er bla. tilsat stegte løg (færdigkøbte) og sød indonesisk sojasovs.

 

1/2 kg hakket oksekød

150 g kogte, mosede kartofler

2 æg

2-3 spsk. stegte løg (færdigkøbte)

1 spsk. sød indonesisk sojasovs

salt

 

Rør de mosede kartofler idet hakkede kød ,

Pisk æggene sammen og rør dem i sammen med stegte løg og soja.

Krydr med salt

Form valnøddestore frikadeller, som steges folie på panden.

 

 

Stegte æg i stærk dressing.

Hårdkogte æg pilles og steges i olie på panden med en stærk dressing.

 

5 - 6 hårdkogte, pillede æg.

1 dl olie

1 stort, finthakket løg

1 stykke frisk ingefær

(som en tommelfinger)

1 - 2 friske røde chilipeber

1/2 spsk. sambal oelek.

Friske brøndkarseblade.

 

Vend de pillede æg i den varme olie i en tykbundet gryde.

Tag dem op og tilsæt hakket løg, skrællet finthakket ingefær, hakkede chilipeber og sambal oelek. Lad det snurre sammen ganske kort.

Kom æggene tilbage og lad dem snurre heri nogle minutter.

Serveres koldt med små buketter af brøndkarseblade.

 

Salatanretning med chilisovs.

2-3 søde kartofler (kan udelades)

4-5 blegselleristilke

2 gule eller røde peberfrugter

1 salatagurk

bønnespirer

ristede jordnødder

mild chilisovs

 

Skræl søde kartofler og skær dem i tændstiktynde stykker. Læg dem straks efter i koldt letsaltet vand. Skær også de øvrige salatingredienser i smalle stave og anret grønsagerne gruppevis på en tallerken med bønnespirer i midten.

Drys ristede nødder over og server chilisovsen til.

 

 

Grillstegte rejer med sojasovs

Beregn et par store rejer pr. person (her er brugt siamrejer).

Sæt dem på grillpinde af træ. Pensl med lidt olie og grill dem i få minutter.

Serveres med sød indonesisk soja og lime eller citron.

 

 

 
Andet tilbehør kan være:

kokosmel,

ristede jordnødder,

rejebrød (kroepoek),

indonesisk sojasovs,

sambal goreng (chilipasta tilsat løg),

samba! manis (chilipeber og løg tilsat stærke krydderier).